Wednesday, April 4, 2012

Mendepang hari yang sibuk.Aku bersama dengan sebahagian daripada Kumpulan Kartunis Indipenden yang dikepalai oleh Kartunis Zunar menyertai satu program masyarakat di Kuantan. Program anjuran aktivis NGO Save Our Ocean, Save Malaysia Stop Lynas dan Pertubuhan Solidariti Hijau Pahang turun mendekati masyarakat sambil memberi kesedaran berhubung bahaya sisa radioaktif dan perlunya kualiti hidup di persekitaram mereka.
Program ini sebenarnya program amal, lebih merupakan tanggungjawab sosial para kartunis yang sedar akan peranannya sebagai agen perubahan. Acara yang berlangsungkan sebelah siang di Balok ialah acara melukis dan mewarna bersama kanak-kanak bawah bawah umur 16 tahun dari pelbagai bangsa. Sekitar 50 orang kanak-kanak menyertai acara ini. Acara melukis banner 'Stop Lynas save Malaysia' adalah reaksi spontan masyarakat terhadap kebebelan Kerajaan dan projek berbahaya ini.
Sebelah malamnya kami Ke Teluk Chempedak. Pantai yang bakal menghadapi kemungkinan bahaya kepada sisa nadir bumi selepas beroperasi nanti. Malangnya penyertaan kami tidak disenangi oleh pekerja Majlis Perbandaran yang bertugas pada malam itu, malah acara yang mendapat sambutan hebat itu beberapa kali diganggu dan disabotaj oleh pihak-pihak tertentu. Lampu limpah dipadamkan bahkan jualan buku kartun 'Moolaysia' karya Zunar dipaksa untuk dihentikan serta merta. Alhamdulillah acara karikatur spontan kami mendapat sambutan hebat dan kempen kami untuk 'Stop Lynas dan Selamatkan Malaysia' tetap berlangsung hingga jam 12.00 malam. Kemudian acara melukis karikatur itu bersambung pada sebelah siang dengan jayanya dan berakhir pada jam 1.00 tengahari. Selain Zunar, kartunis Jonos, Azman Mat Noh, Johnny Ong, Abdullah Jones dan beberapa sahabat kartunis tempatan menjadi bintang malam itu. Mereka dipuji. Mereka diberi penghargaan oleh Pengerusi Save Our Ocean dan Stop Lynas Selamatkan Malaysia, En. Tan Bun Teet. Katanya; "Dahulu sebahagian besar kartunis menghasilkan seni untuk mengejar sesuatu dan tidak ada kena -mengena dengan tanggungjawab terhadap masyarakat tetapi, hari ini ada sebahagian mereka sudah mula peka dengan soal-soal politik dan masyarakat. Syabas dan tahniah untuk mereka!"

1 comment: