Tuesday, April 17, 2012

Seminggu selepas kembali dari program Stop Lynas Save Malaysia di Kuantan, telefon genggam aku bergasak dengan pesanan pendek yang panjang berjela-jela. Datang daripada teman-teman yang otai-otai dalam baidang kartun. Ada yang positif dan tak kurang yang konotasinya amat kureng.
Terima kasih kepada sahabat yang berpesan-pesan dengan kebenaran dan terima kasih juga yang tak berhenti-henti berpesan-pesan dengan kesabaran. Pesanan teman-teman amat-amat dihargai.
Jazakallahu khairan kathira.
Tertarik dengan nota pendek seorang kawan lama tentang kartun. Ya....kartun yang kami sama-sama gauli dulu. Kartun yang berhempas-pulas kami gomol dulu lantaran dateline yang sentiasa mengejar. Tanya dia pendek. "Pandangan tuan tentang kartun masih macam dulu juga ke?
Aku jawab ; "Ya, tak pernah berubah!"
"Walau tuan boleh dianggap mantan kartunis?" Mengasak satu lagi soalan yang sudah faham dan jelas, aku memang dah tak melukis kartun secara serius. (Lukis kartun cuma secara main-main untuk menghilangkan gatal tangan sahaja).
"Masih macam dulu tak berganjak. Kartunis perlu datang ke tengah-tengah masyarakatnya, lagangkan karya-karyanya, kerumitan semasa, keruwetan masyarakat kontemporari, seraya menghulurkan solusi. Perlu komited, perlukan sikap yang terbuka, toleransi dan kritis serta ada iman. Bukan asyik-mahsyuk dengan isu-isu melankolia yang absurd dan terawang-awang tidak berpijak di bumi nyata."

Al Qur'an:
'Dan sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahannam itu kebanyakan daripada jin dan manusia, yang mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakan untuk memahami (Ayat-Ayat Allah) dan mereka mempunyai mata, tetapi tidak digunakannya untuk melihat (tanda-tanda Kekuasaan Allah) dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak dipergunakan untuk mendengar ( Kebenaran Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai ; (Al A'raf 179)
No comments:

Post a Comment